Voor één van twee te ontwikkelen kavels aan de rand van Sevenum vroeg een jong gezin Joris Hoogstede Architectuur om het ontwerp te maken voor hun nieuw te bouwen vrijstaande woning.
De omgeving van de locatie kenmerkt zich door een ruime diversiteit aan bestaande woningen waaraan met de architectuur van de woning een eigentijdse toevoeging is gedaan.
De opbouw van de woning volgde uit de wens van de opdrachtgevers tot het realiseren van een toekomstbestendige woning waarin de ouderslaapkamer, badkamer en aanvullende woonvoorzieningen op de begane grond gelegen zijn. De woning heeft daarom aanzienlijk meer volume en vloeroppervlak op de begane grond dan op de verdiepingen. Het ontwerp bestaat zodoende uit een compact hoofdgebouw van twee bouwlagen afgedekt met een schilddak. Zowel aan de linker- als de rechterzijde van het hoofdgebouw bevinden zich éénlaagse aan- en uitbouwen voorzien van een platdak. Aan de linkerzijde van is tevens een carport als integraal onderdeel van de laagbouw opgenomen.
In de architectuur van de woning is een onderscheid gemaakt in kleur- en materiaalgebruik en verschijningsvorm tussen het hoofdgebouw en de aan- en uitbouwen.
Het hoofdgebouw heeft een massief en staand karakter, afleesbaar in de hoge gevelopeningen in de voorgevel als verticale sneden in de baksteen massa. Twee penanten markeren daarbij de entree tot de woning. Het hoofdgebouw is gematerialiseerd in een bruin-zwart genuanceerd metselwerk uitgevoerd in stootvoegloos wildverband met terugliggende lintvoegen. Het schilddak, rondom voorzien van een ruime dakoverstek, heeft een halfmatte zwartgrijze vlakke keramische dakpan, uitgevoerd met hoekige hoekkeper- en nokvorsten en zinken goten. In kleur- en materiaalgebruik wordt zo op een eigentijdse manier aansluiting gezocht bij de omliggende bebouwing.
Bij de aan-/uitbouwen is de platte éénlaagse bouwmassa benadrukt door een horizontale dakrand. Deze is aan de straatzijde als dakoverstek en carportdak vormgegeven en fungeert aan de achterzijde als permanente zonneluifel bij de grote glaspuien die zicht op de tuin en het landschap geven. Op die manier verbindt de luifel aan de achterzijde de aan weerszijden van het hoofdgebouw gelegen bouwmassa’s met elkaar.
De laagbouw is onderscheidend van het hoofdgebouw gematerialiseerd door toepassing van licht warmgrijs gekleurd gevelstucwerk en gevelvlakken met verticaal aangebrachte houten geveldelen en lamellen.
De ruime overstekken van het dak, de diep in de gevel liggende kozijnen en de luifel aan de achterzijde van de woning zorgen voor een permanente beschaduwing van de gevelopeningen waarmee de koellast en bijbehorende energiegebruik in de zomer laag kunnen zijn zonder dat dit ten koste gaat van het uitzicht op de tuin rondom de woning. Door de hoogwaardige gebouwschil, nauwkeurige detaillering en de keuze voor een warmtepomp met gesloten bodembron voldoet de woning met slechts een zeer gering aantal PV-panelen op het platte dak aan de BENG energie eisen. Met aanvullende panelen op het platdak kan het energiegebruik van de woning in de toekomst relatief eenvoudig energie-neutraal zijn.
De uitvoering van de bouw is in april 2023 gestart. Houdt voor updates van de bouw deze pagina in de gaten.
Heb je interesse om samen te bekijken wat Joris Hoogstede Architectuur kan betekenen bij het vormgeven aan je woonwensen, klik dan <<<HIER>>> om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.
projectlocatie
Sevenum | Limburg
opdrachtgever
particulier
ontwerp & realisatie
2022 –
constructief adviseur
Bouwtechnisch Ingenieursbureau Christiaens & Wijers
aannemer
Bouwbedrijf Verlaak